Géza
-12 °C
-4 °C

Folytatódtak a párizsi külvárosi zavargások

MTI
2005.11.03. 03:21
Tovább folytatódtak csütörtökre virradóra a zavargások Párizs elővárosaiban, ahol az immár hetedik éjszaka randalírozó helyi fiatalok mintegy negyven gépkocsit gyújtottak fel.

A kisebb csoportokba verődött fiatalok csütörtökre virradóra a francia fővárostól északkeletre fekvő, szegények lakta elővárosok összesen kilenc körzetében törtek-zúztak.

Egy helyi tisztségviselő közlése szerint a fiatalok mintegy 40 személygépkocsit, két autóbuszt és szemetes kukákat gyújtottak fel; Bobigny városkában megrongáltak egy bevásárlóközpontot és legalább egy általános iskolát is. A hatóságok több száz rendőrt vezényeltek ki a randalírozók megfékezésére.

A zavargások múlt csütörtökön kezdődtek a többségében afrikai bevándorlók által lakott Clichy-sous-Bois-ban, miután a rendőrség által betörés miatt üldözött fiatalokat halálos áramütés ért egy trafóházban, ahol menedéket kerestek.

Az egyre folytatódó randalírozás nyomán egyre nagyobb nyomás nehezedik Dominique de Villepin francia miniszterelnök kormányára, amely ígéretet tett a rend helyreállítására, de egyelőre inkább azzal küszködik, hogy elsimítsa az egyes kormánytagok között az ennek módjával kapcsolatos nézeteltéréseket.

A francia sajtó élénk figyelemmel követi a zavarságokat, mert azok kezelése rávilágított a kormányfő és belügyminisztere, Nicolas Sarkozy között a 2007-ben esedékes elnökválasztással kapcsolatban zajló ádáz vetélkedésre.