Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Csalás esetén kész a tüntetésre az azeri ellenzék

MTI
2005.11.03. 17:01

Tüntetésekre készül az azerbajdzsáni ellenzék, ha nagy arányú csalást tapasztal a vasárnapi parlamenti választásokon. "A politikai küzdelem minden törvényes eszközével harcolni fogunk" - jelezte a Szabadság koalíció egyik pártjának, a Népi Frontnak az elnöke csütörtökön, Bakuban tartott sajtótájékoztatóján.

"Ha a választás napján azt látjuk, hogy nincs csalás, elismerjük az eredményeket, de ha tömeges csalást tapasztalunk, harcra szólítjuk fel a népet az alkotmány betartatása érdekében" - mondta Ali Kerimli.

Elkésettnek tartja a Human Right Watch nemzetközi emberi jogi szervezet, hogy az azeri választási bizottság beleegyezett a szavazók megjelölésére lemoshatatlan tintával a választásokon. Késői elrendelése miatt a lépés hatékonysága nagyon valószínűtlen, hangoztatta a szervezet egy csütörtöki közleményében.

A választásokra tucatnyi nemzetközi szervezet küld megfigyelőket, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európa Tanács és a Független Államok Közössége is. A megfigyelők között három magyar is lesz.