Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Ezrek tüntettek Rómában az iráni elnök Izrael-ellenes kijelentése miatt

MTI
2005.11.04. 04:03
Több ezer ember tüntetett csütörtök este Rómában, tiltakozásul Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek Izrael "térképről való letörlését" előirányzó minapi kijelentése miatt, az olasz kormány két fontos minisztere az eredeti tervekkel ellentétben azonban távol maradt a rendezvénytől.

Az iráni nagykövetség közelében tartott tüntetést Giuliano Ferrarának, az Il Foglio című jobboldali napilap igazgatójának - Silvio Berlusconi miniszterelnök egykori szóvivőjének - a felhívására rendezték meg.

Az Izrael iráni szolidaritást kifejezésre juttató megmozdulás békésen zajlott le, a kezükben gyertyát tartó, esetenként izraeli zászlót lengető tüntetők között jobb- és baloldali politikusok, szakszervezeti vezetők, az olaszországi zsidó és muzulmán közösségek képviselői is felbukkantak.

A résztvevők számáról eltérő jelentések érkeztek: egyes híradások szerint a szervezők 15 ezerre, a rendőrség pedig 10 ezerre becsülte a felvonulók számát, míg más források csupán háromezer tüntetőről adtak hírt.

A tüntetésen az eredeti tervek szerint megjelent volna Gianfranco Fini olasz külügyminiszter és Antonio Martino védelmi miniszter is, akik az esemény előtt néhány órával azonban lemondták részvételüket, mondván hogy nem kívánnak ártani az olasz nemzeti érdekeknek, illetve veszélybe sodorni a külföldön tartózkodó olaszok biztonságát.