Ágnes
-1 °C
2 °C

A szlovák kormányfő nem támogatja a horvátok EU-tagságát

MTI
2005.11.05. 13:38

Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő, Horvátország uniós csatlakozásának eddigi lelkes híve most váratlan fordulatot tett, és a minap Berlinben kijelentette, hogy a felvételt egyelőre ajánlatos lenne szüneteltetni.

Furcsa egybeesés, hogy a Gerhard Schrödernél búcsúlátogatáson Berlinben tartózkodó Dzurinda ezt azon a napon mondta, amikor Stipe Mesic horvát államfő épp hivatalos látogatáson tartózkodott Pozsonyban, ahol Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök meghívásának tett eleget, ahol a Berlinből hazatért Dzurindával is találkozott, aki Szlovákia támogatásáról biztosította a horvátok integrációs törekvéseit.

Kínos helyzet állt elő, hiszen a hírről értesülő horvát államfőnek sem a vendéglátója, sem más pozsonyi tárgyalópartnerei, így Pavol Hrusovsky házelnök nem tudott elfogadható magyarázatot adni, vajon miért hátrált ki váratlanul Horvátország mögül a szlovák kormányfő.

Nyilván arról igyekeztek őt biztosítani, hogy Szlovákia továbbra is lelkes támogatója marad Horvátország csatlakozásának. Hogy a Schrödertől éppen kilépő Dzurindánál miért állt be ilyen váratlan fordulat, azt azóta is csak találgatni lehet. Azt sem tudni, hogy a csatlakozási folyamat "szüneteltetéséről" szóló szlovák kormányfő miért tette hozzá, hogy "ezt majd a horvátok is megértéssel fogadják."