Valér
4 °C
8 °C

Őrizetbe vették egy ellenzéki párt kampányfőnökét Azerbajdzsánban

MTI
2005.11.05. 15:23

Őrizetbe vették egy emigráns ellenzéki vezető kampányfőnökét Azerbajdzsánban - jelentette be pártja szombaton, egy nappal a parlamenti választások előtt.

A rendvédelmi szervek körülbelül tizenöt tagja rohanta meg csütörtökön az Azerbajdzsáni Demokrata Párt bakui székházát, lefoglalta Rasul Guliyev pártelnök választási anyagait, és őrizetbe vették Faramaz Javadov kampányfőnököt - közölte Nureddin Ismaylov, a párt szóvivője.

Guliyev volt házelnököt - állítása szerint politikai indokból - az állami vagyont súlyosan károsító sikkasztással vádolták meg hazájában, a felelősségre vonás elől az Egyesült Államokba menekült, ahol már egy évtizede él. A múlt hónapban megpróbált visszatérni Azerbajdzsánba dacára annak, hogy a kormány azonnali letartóztatással fenyegette meg. Számos hívét elfogták, mert hazatérésének hírére állítólag tüntetést próbáltak szervezni mellette.

A kormány azóta közölte, hogy Guliyev kulcsfigurája volt egy államcsínykísérletnek, amely miatt legalább tizenkét embert letartóztattak, köztük Ilhan Aliyev elnök kabinetjének néhány tagját is.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft