Piroska
-1 °C
5 °C

Letartóztatták Chilében Fujimori volt perui elnököt

MTI
2005.11.07. 08:57

Letartóztatták hétfőre virradóra Santiago de Chilében Alberto Fujimori volt perui elnököt, akit hazájában korrupciós bűntények elkövetésével és 25 személynek halálbrigádok általi megölésében való részesedéssel vádolnak - jelentette be a chilei rendőrség.

Fujimori letartóztatásának hírét Oscar Maurtua perui külügyminiszter is megerősítette.

Az 1999 és 2000 között a perui elnöki tisztséget betöltő Fujimori Japánból érkezett Chilébe, azzal a szándékkal, hogy "ideiglenesen ott telepedne le", mielőtt visszatérne Peruba. A volt államfő, aki öt évig élt Japánban, miután a vádak elől elmenekült országából, több ízben is kinyilvánította szándékát, hogy indulni kíván a 2006-os perui elnökválasztásokon. Peruban sokan ma is szeretettel gondolnak rá, mert letörte a baloldali fegyveres csoportokat, megfékezte a száguldó inflációt és elektromos áramot vitt az elmaradott falvakba.

A perui hatóságok kérésére Chilében is elfogató parancsot adta ki Fujimori ellen, akit a santiagói Marriott szállodában vettek őrizetbe. A volt perui elnök nem tanúsított ellenállást. A chilei legfelsőbb bíróság által kijelölt bíró feladata lesz Fujimori kiadatásáról dönteni.