Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Halállal fenyegetik a szerbia-montenegrói kisebbségügyi minisztert

MTI
2005.11.07. 11:57

Halállal fenyegetik Rasim Ljajic szerbia-montenegrói emberi jogi és kisebbségügyi minisztert, aki a Blic című belgrádi napilapnak nyilatkozva bevallotta, hogy "mozgó célpontnak" érzi magát.

A Blic hétfőn a szerb titkosszolgálat (BIA) névtelenül nyilatkozó illetékesére hivatkozva azt írja, hogy a BIA konkrét adatokhoz jutott azokról az emberekről, akik merényletet terveznek a szandzsáki bosnyák politikus ellen. Ljajic megerősítette a lapnak, hogy az illetékes szakszolgálat értesítette őt a fenyegetésekről, ismeri a merényletet tervező személyek nevét is. A miniszter a nyomozás érdekében nem kíván jóslatokba bocsátkozni, de a nevek alapján arra következtet, hogy nem az úgynevezett "Hága-ellenes lobbi" tör az életére.

"Mozgó célpontnak érzem magam" - mondta a politikus, aki miniszterként elnöke a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért felelős nemzeti kormánytanácsnak és a dél-szerbiai rendezéssel foglalkozó koordinációs központnak is.

Ljajic korábban is kapott fenyegető leveleket, amelyekben tudomására hozták, hogy úgy fog járni, mint Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök. A politikus szerint családja nagyon nyugtalan, a rendőrség pedig megerősítette Novi Pazar-i családi háza és belgrádi szolgálati lakása védelmét. A fenyegetések ellenére Ljajic nem kíván lemondani posztjáról.

Nemrégiben a Vajdasági Magyar Szövetség egyik helyi szervezete követelte Ljajic lemondását, arra hivatkozva, hogy a miniszter a szőnyeg alá söpri a magyarellenes incidenseket.