Piroska
-2 °C
5 °C

Nalcsikban eltűnt egy volt elhárítótiszt

MTI
2005.11.07. 14:01

Nalcsikban eltűnt egy kabard-balkárföldi arabista, volt biztonsági tiszt, aki tanúsíthatná muszlim fiatalok százainak ártatlanságát a múlt hónap közepi nalcsiki gerillatámadásban, s hiteles információkat adhatna az észak-kaukázusi orosz tagköztársaság belügyi erőinek korruptságáról és túlkapásairól is hétfői médiajelentések szerint.

Ruszlan Nahusevnek még péntek este veszett nyoma, miután kihallgatták a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB, volt KGB) kabard-balkárföldi részlegén, az október 13-án Nalcsikban lezajlott iszlám gerillatámadással kapcsolatban.

Nahusev az Iszlám Kutatások Intézetének igazgatójaként közel állt azokhoz a fiatalokhoz, akiket a támadásban való részvétellel gyanúsítanak. Mindamellett Arszen Kanokov új kabard-balkárföldi elnök fogadni készült Nahusevet, nem törődve az ellene indított bűnügyi eljárással - jegyezte meg több orosz hírközlő eszköz.

Nahusev egyik helyettesét, Anzor Asztemirovot a hatóságok azzal vádolják, hogy a nalcsiki támadások szervezői közé tartozott.

A 47 éves Nahusev másfél évtizede szerelt le a KGB-től, ahol őrnagyi rangig vitte. Az első csecsenföldi háború alatt (1994-1996) a Poiszk (Keresés) nevű szervezetet vezette, amely másfélszáz orosz katonát váltott ki a csecsenek fogságából.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft