Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Holokauszt-per kezdődött Németországban

MTI
2005.11.08. 18:47
Megkezdődött Ernst Zünder német holokauszttagadó pere kedden Mannheimban, de a tárgyalást rögtön el is napolták egy héttel, mert a védelem elfogultsági indítványt nyújtott be a bíróság elnöke ellen.

Az ügyvédek azután kérdőjelezték meg az elnöklő bíró pártatlanságát, hogy a tartományi bíróság kizárta a védők közül Horst Mahler volt ügyvédet, a szélsőjobboldali Német Nemzetidemokrata Párt (NDP) egyik szellemi vezetőjét, akit antiszemita propaganda miatt idén januárban kilenc havi letöltendő börtönre ítélt a berlini tartományi bíróság. A kizárást indokolva az elnöklő Ulrich Meinerzhagen hangsúlyozta: Mahlert átmenetileg eltiltották foglalkozása gyakorlásától, közreműködése a perben büntetendő gyűlöletkeltés miatt.

Zündelt azzal vádolják, hogy a világhálón és írásban megjelent műveiben módszeresen tagadja a holokausztot, vagy jelentéktelen színben tünteti fel, kétségbe vonva a népirtás megtörténtét és az áldozatok számát. Azt állítja: a holokausztot Izrael találta ki, hogy pénzt csaljon ki Németországból.