Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kettős vereséget szenvedtek az amerikai republikánusok

MTI
2005.11.09. 06:21

Demokrata párti jelölt aratott győzelmet az egyesült államokbeli Virginia és New Jersey szövetségi államokban kedden megrendezett kormányzóválasztáson.

New Jerseyben a milliárdos John Corzine szenátor könnyedén győzte le republikánus ellenfelét, az ugyancsak milliárdos Doug Forrestert. Virginiában a jelenlegi kormányzó-helyettes, Tim Kaine nyert a republikánus párti Jerry Kilgore-ral szemben, akinek a hétfő esti záró kampányán pedig George Bush amerikai elnök is részt vett, latin-amerikai útjáról hazatérőben egyenesen a richmondi rendezvényre sietett.

A kettős vereség nem sok jót ígér a Republikánus Pártnak a jövő évi félidős kongresszusi választásokra. A virginiai kudarc különösen fájdalmas, mivel az állam szavazóinak a többsége republikánus párti és a tavalyi elnökválasztáson Bush elnök itt fölényesen győzött.

A republikánus párti Michael Bloomberg New York-i polgármestert kedden újra megválasztották a város élére. A médiamogul az előrejelzéseknek megfelelően elsöprő győzelmet aratott a polgármester-választáson. Texasban kedden népszavazást tartottak, amelyen a választók nagy többsége jóváhagyta, hogy az állam alkotmányába foglalják bele az egyneműek házasságának a tilalmát.