Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Peresz választási csalást gyanít

MTI
2005.11.10. 06:47

Az Izraeli Munkapárt csütörtök hajnalban elutasította Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes kérését, hogy folytassanak vizsgálatot a párton belül annak megállapítására, hogy valóban történt az előző napi előválasztáson csalás.

A szavazás után készült exit poll-felmérések ugyanis ellentmondóak abban a tekintetben, hogy Peresz vagy ellenfele, Amír Perec szakszervezeti vezető kerülhet a párt élére. A legfrissebb jelentések szerint a szavazatok összeszámlálása a végéhez közeledik, és Perec hajszálnyi előnnyel vezet a veterán politikus előtt. Izraeli rádióadók tudni válik, hogy a populista szakszervezeti vezér már győzelme bejelentésére készül. Peresz kivizsgálási kérelme előterjesztésekor nem közvetlenül ellenfelét vádolta, hanem úgy vélte, hogy Perec támogatói cselekedtek törvénytelenül, és ezt ki kell vizsgálni.

A munkapárti szavazás eredménye jelentősen befolyásolhatja a Likud párti Ariel Saron vezette nagykoalíciós kormány sorsát. A Nobel-békedíjas volt külügyminiszter, Peresz ugyanis benn akarja tartani pártját a kormányban a 2006 novemberében esedékes választásokig, míg ellenfele szeretné visszavezetni a pártot annak szocialista ideológiai gyökereihez, s ígérete szerint kilépne a koalícióból, idő előtti választásokat kikényszerítve.