Emőke
-4 °C
9 °C

Folytatódtak a belgiumi autógyújtogatások

MTI
2005.11.11. 12:58

Péntekre virradóra is folytatódtak az autógyújtogatások Belgiumban, de számuk az előző napokhoz képest csökkent. A délelőtt nyilvánosságra hozott statisztika szerint összesen hat gépkocsit gyújtottak fel garázdálkodó fiatalok, közülük kettőt Brüsszelben. (Csütörtökre virradóra még 15 gépkocsi vált a lángok martalékává az országban.) A felgyújtott autókon kívül még lángoló szemeteskukákhoz kellett kivonulniuk néhány helyen a tűzoltóknak. Ismeretlenek gyújtópalackot dobtak egy iskola, illetve egy szálloda elé. Ez utóbbi helyszíneken csak csekély károk keletkeztek.

Patrick Dewael belga belügyminiszter a képviselőház ülésén azt hangsúlyozta, hogy ezek elszigetelt esetek, szó sincs "városi gerillaháborúról". Mint hozzátette, a belga gyakorlat, amelynek értelmében évek óta komoly erőfeszítéseket tesznek az esetleges elővárosi konfliktusok megelőzésére, meghozta gyümölcsét, hiszen a franciaországi zavargások - legalábbis az ottani méretekben - nem terjedtek át az országra. A belügyminiszter bejelentette, hogy egyelőre sehol sem kellett bevetni a szövetségi rendőrséget (mindenütt a helyi, városi rendőrkapitányságok gondoskodtak a rend fenntartásáról), de azért egy 200 fős alakulatot riadókészültségbe helyezett, hogy ha szükséges, egy órán belül beavatkozhasson.

Egy csütörtöki belga lap szerint egyesek szombatra zavargást terveznek Brüsszelben. A szervezők felhívást adtak ki, hogy az összegyűltek mindent gyújtsanak fel, romboljanak le a környéken. Dewael elítélte az ezt közlő lapot, mondván, hogy pánikot keltett. Egyúttal közölte, hogy felkészültek egy ilyen lehetőségre, s megfelelő rendőri erőket vezényelnek majd a helyszínre.