Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az olimpiáról is tárgyalt Pekingben Hiller István

MTI
2005.11.11. 14:30

A magyar agrárexport kínai útját egyengette, a magyar kultúrának kért bemutatkozási lehetőséget a pekingi olimpiai gálán, valamint a Magyar Szocialista Párt hídszerepét ajánlotta fel pénteken Pekingben Hiller István, az MSZP elnöke.

A pártelnök azt kérte Pekingben, hogy a 2008-as pekingi olimpia nyitó- vagy zárógáláján, a világ legnézettebb televíziós közvetítésében bemutatkozhasson a magyar kultúra, néhány percben egy magyar kulturális együttes képviselhesse Magyarországot, illetve Közép-Európát.

Tárgyalópartnere, Liu Csi (Liu Qi) pekingi főpolgármester, a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága politikai bizottságának tagja, aki egyben az olimpia előkészítő bizottságának elnöke, arról biztosította a magyar politikust, módot találnak arra, hogy felléphessen egy magyar csoport a gálák valamelyikén.

Hiller István az MTI-nek telefonon elmondta, hogy pekingi tárgyalásain még több magyarországi befektetésre buzdította a kínai felet. Tárgyalt arról a nagyszabású gabonaexportról, amelyről még Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állapodott meg két hónapja a kínai fővárosban.

Hiller pekingi látogatásának harmadik célja a szocialista párt és a Kínai KP közti kapcsolatok erősítése, az MSZP hídszerepének felajánlása volt. A jövő év első felében Európában közös konferenciát rendez az Európai Szocialisták Pártja és a Kínai Kommunista Párt. Hiller István az MSZP nevében felajánlotta, hogy a házigazda legyen a Magyar Szocialista Párt.