Valér
4 °C
8 °C

Sztrájkhullám fenyeget Romániában

MTI
2005.11.11. 15:22

Ötödik napján is túllépett pénteken a román tanügyi sztrájk, miután eredménytelen volt a pedagógus szakszervezetek és a kormány közötti kétnapos tárgyalássorozat. Közben általános munkabeszüntetést helyeztek kilátásba a jövő hétre a közhivatalnokok, a bukaresti metró alkalmazottai, de tiltakozásra készülnek a bányászok is.

A szerdai és csütörtöki egész napos tárgyalássorozat előtt a pedagógusok szakszervezeteinek vezetői a kormánnyal való egyeztető tárgyalások előtt arról nyilatkoztak, hogy a tanügy számára jövőre nem fogadnak el kevesebb költségvetési előirányzatot, mint a bruttó nemzeti össztermék öt százaléka. Emlékeztettek rá, hogy a koalíciós kormány zömét adó liberális és demokrata párti koalíció a tavalyi választási kampányban a GDP 6 százalékát ígérte az oktatásnak.

Romániában nemcsak az oktatók sztrájkolnak, másfelől is sztrájkhullám fenyegeti a kormányt. Csütörtökön kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a köztisztviselők , magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelve. Ugyancsak tiltakoztak az erdészetek dolgozói, akik attól tartanak, hogy több mint hétezrüket elbocsátják, miután magánkézre kerülnek az erdők, ezért szociális biztonságukat féltik.

Tizenegyezer bányász pedig azt kérte, hogy november 25-én Bukarestben tüntethessen a bányászat hátrányos helyzete miatt, de a hatóságok erre nem adtak engedélyt. A bukaresti metró dolgozói a héten megtartott kétórás figyelmeztető sztrájkjuk után jövő szerdától reggel négy és délután négy között beszüntetik a munkát.