Valér
4 °C
8 °C

A hadsereget sejtik egy kurdellenes merénylet mögött

MTI
2005.11.11. 16:27

A török miniszterelnök azonnali, beható vizsgálatot rendelt el pénteken egy néhány nappal korábbi délkelet-törökországi merénylet ügyében, amelyért a hatóságok kurd terroristákat kárhoztattak, de amelyet a török sajtó szerint a hadsereg alá tartozó csendőrség titkos ügynökei követtek el.

Recep Tayyip Erdogant az indította erre a határozott fellépésre, hogy az eset színhelyén, a főként kurdok lakta Semdinliben azóta egymást követik dühödt tüntetők felvonulásai. A rendőrség és a csendőrség barikádokat és úttorlaszokat emelt a városban és a város köré, s a polgármester igyekszik lecsillapítani a tömeget - jelenti a Turkish Daily News internetes adásában.

Semdinliben ugyanis még szerdán robbanás következett be egy könyvkereskedésben, aminek következtében életét vesztette egy ember, hatan pedig megsérültek. A hatóságok első közlése szerint a könyvesboltban a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terroristái robbantottak. A tulajdonos nemrégiben szabadult a börtönből, ahol 15 évet töltött PKK-tagságért.

A robbantás után több járókelő felismerni vélte a tettest, akit sikerült is feltartóztatni két társával együtt. A rendőröknek csak riasztólövésekkel sikerült megakadályozni meglincselésüket. Amikor egy államügyész meg akarta vizsgálni autójukat, ismeretlenek tüzet nyitottak rá. A tömegben egy ember meghalt. A sajtó leleplezte: a gépkocsi a hadsereg tulajdona, s az utasok is a hadsereg állományába tartozó csendőrügynökök.