Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Felszámoltak egy madárinfluenza-fertőzési gócot a Duna-deltában

MTI
2005.11.11. 17:23

Felszámolták az első madárinfluenza-fertőzési gócot a Duna-deltai Ceamurlia de Jos nevű településen - jelentették pénteken román hírforrások.

A Rompres és a Mediafax hírügynökségek és több román hírtelevízió egybehangzó jelentése szerint Gheorghe Flutur román földművelésügyi, erdőgazdálkodási és vidékfejlesztési miniszter pénteken az országos állategészségügyi főhatóság képviselőinek jelenlétében kijelentette: miután felszámolták a Romániában itt első ízben kimutatott madárinfluenza-fertőzés gócát, a Duna-deltai Ceamurlia községben teljesen feloldották az egészségügyi vesztegzárat.

Az intézkedésre azt követően került sor, hogy a fertőzés felfedezése után az egész településen teljes mértékben elpusztított és elhamvasztott háziszárnyas-állomány helyett elhelyezett "tesztcsirkék" laboratóriumi vizsgálatai egyértelműen bizonyították, hogy a faluban megszűnt a madárinfluenza vírusával történő fertőzés veszélye. Ezt a tesztszárnyasokból vett 150 laboratóriumi minta vizsgálati eredményei alapján állapították meg az állategészségügyi és járványemegelőzési szakemberek - hangoztatta a román agrártárca vezetője.

A másik deltai településen, Maliucon jövő pénteken szüntetik meg az egészségügyi vesztegzárat, mert a tesztszárnyasok ott is egészségeseknek bizonyulnak.