Géza
-12 °C
-4 °C

Madárinfluenzás rózsásflamingó Kuvaitban

MTI
2005.11.11. 21:15

Kuvaitban az ország egy agrárilletékese bejelentette: a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 törzsével fertőzött meg egy madár, amelyre az ország területén találtak rá. A Perzsa-öböl menti ország hatóságai csütörtökön jelentették be, hogy egy madárinfluenzás rózsásflamingóra bukkantak egy tengerparti villában. A vándormadarat leölték.

Vietnamban arról döntöttek, hogy a hadsereget és a rendőrséget is bevetik a madárinfluenza elleni harcba. Phan Van Khai, az indokínai ország miniszterelnöke utasította a tartományok vezetőit, hogy minden szinten mozgósítsák a fegyveres erőket, és az egyetemistákat is vonják be a halálos kór felszámolására indított küzdelembe.

A Kína Liaoning tartományában található baromfifarmon már a madárinfluenza hetedik gócát fedezték fel. A pekingi mezőgazdasági minisztérium pénteki bejelentése szerint már 300 csirke pusztult el a farmon. Megállapították ugyanakkor, hogy nem madárinfluenzában betegedett meg az a 121 ember, aki lázzal és influenzaszerű tünetekkel jelentkezett az orvosoknál Liaoning tartományban.

A madárinfluenza enyhébb, H5N2 törzsét azonosították Japánban egy Tokiótól északkeletre lévő csirkefarmon is, ahol legutóbb ütötte fel fejét a madárinfluenza. Az Ibaraki prefektúrában lévő ogavai farmon mindazonáltal 170 ezer csirke leölését rendelték el a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása céljából.