Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Belgrádnak az év végéig ki kell adnia Mladicot

MTI
2005.11.11. 21:49

Theodor Meron, az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntettek kivizsgálására felállított hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) elnöke az idei év végéig adott időt Szerbiának arra, hogy kiadja Hágának a srebrenicai népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, Ratko Mladicot, különben az ország szerinte "ki lesz zárva" az euroatlanti integrációból.

Meron pénteken egynapos látogatást tett Belgrádban, a tárgyalások során elhangzott ultimátumáról Zoran Stankovic szerbia-montenegrói védelmi miniszter számolt be péntek este. A miniszter szerint amennyiben az év végéig nem teljesül Meron kívánsága, a szerbiai polgárokra "nagyon nehéz idők várnak".

Az NT elnöke péntek délután tárgyalt Vojislav Kostunica szerb miniszterelnökkel, de a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón nem hozta szóba a Stankovic által említett kemény ultimátumot. A bírósági elnök arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi közösségnek fogytán a türelme amiatt, hogy a szerb hatóságok folyton halogatják Mladic, illetve "bűntársa", Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök letartóztatását és kiadatását.