Ágnes
-1 °C
2 °C

Irán határozottan visszautasította az orosz javaslatot

MTI
2005.11.12. 20:27
Irán határozottan elutasította szombaton Oroszország még elő sem terjesztett kompromisszumos javaslatát, amelynek alapján az iráni urándúsítási program legfontosabb szakaszát külföldön végeznék el, és így elkerülhetővé válna a nukleáris viszály kiéleződése. "Az iráni nukleáris fűtőanyagot Iránban fogjuk előállítani" - jelentette ki Golamreza Agazadeh atomenergia-ügyi alelnök azt követően, hogy megbeszélést folytatott Igor Ivanovval, az orosz nemzetbiztonsági tanács főtitkárával. Ivanov minden bizonnyal azzal a céllal utazott Teheránba és tárgyalt a legmagasabb szintű iráni vezetőkkel, hogy felmérje az orosz javaslat esélyeit annak hivatalos előterjesztése előtt.

Európa és az Egyesült Államok is elfogadná azt az orosz kompromisszumot, amelynek alapján Irán végezhetné el az urándúsítás első szakaszát, azaz gázhalmazállapotú uránhexafluoriddá alakíthatna uránt, ám magát az urándúsítást már Oroszországban végeznék el. Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója állítólag legutóbbi washingtoni látogatásán már tárgyalt is erről a kompromisszumos lehetőségről Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel.

A NAÜ kormányzótanácsának november 24-én kezdődő ülésén kerül napirendre ismét az iráni atomprogram ügye. A 35 ország képviselőiből álló testület szeptemberben határozatban mondta ki, hogy Irán nem működik együtt teljes mértékben a szervezettel, ezért atomprogramjának kérdése az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalható. A testület megbízta a NAÜ főigazgatóját, hogy készítsen újabb jelentést az iráni atomprogramról. A kormányzótanács a dokumentumban foglaltak megvitatása után dönt arról, hogy bepanaszolja-e Iránt a BT-nél, amely már büntető intézkedéseket hozhatna Teheránnal szemben.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az Ivanovval folytatott tárgyalás után azt mondta, Irán nem kívánja, hogy atomprogramjának kérdése a Biztonsági Tanács elé kerüljön, de "nem fogadja el a hegemón hatalmak nyomásgyakorlását". Ali Laridzsani, az Európai Uniót képviselő Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Németországgal tárgyaló iráni küldöttség vezetője kijelentette, hogy Iránnak nincs szüksége a különböző javaslatokra. "Számunkra az a fontos, hogy iráni tulajdonban tartsuk a nukleáris technológiát" - hangoztatta Laridzsani, miután tárgyalt az orosz küldöttel.