Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Rendőrök és fiatalok csaptak össze Lyonban

MTI
2005.11.13. 00:41
A rendőrség könnygázt vetett be szombaton este a délkelet-franciaországi Lyonban, hogy szétoszlassa a kődobáló fiatalokat. A 17 napja tartó zavargások során most először fordult elő, hogy egy nagyvárosban, annak is a történelmi belvárosában csaptak össze a rendfenntartók a rendbontókkal. Máshonnan egyelőre nem érkezett hír erőszakos cselekményekről. Párizsban mintegy háromezer rendőrt vezényeltek ki a pályaudvarok, az Eiffel-torony környéke és a Champs-Élysées ellenőrzésére, és a francia fővárosban szombat délelőtt 10 órától vasárnap reggel 8 óráig betiltottak minden csoportos rendezvényt, amely "rendbontást válthat ki, vagy arra bátoríthat".

Nem ítélték ilyennek és engedélyezték azt a több száz fős esti demonstrációt, amelyen baloldali politikai csoportok és szakszervezetek tagjai a rendkívüli biztonsági intézkedések ellen tiltakoztak, és Nicolas Sarkozy belügyminiszter lemondását követelték, aki szerintük felelős az erőszak elharapózásáért.

Országszerte negyven városban, elővárosban és kisebb városban rendeltek el éjszakai kijárási tilalmat a fiatalkorúak számára. Az este 10 és reggel 8 között a 18 év alattiaknak az utcán tartózkodást megtiltó településekhez csatlakozott - egyedüli nagyvárosként - Lyon is, ahol a szombat esti összecsapás történt.