Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Halálhírét keltve menekülhet Szaddam volt helyettese

MTI
2005.11.13. 18:50
Cselvetés lehet Szaddám Huszein iraki ex-elnök egykori helyettesének, Izzat Ibrahím ad-Dúrinak a halálhíre, mert esetleg ezzel próbálják megtéveszteni azokat, akik el akarják fogni őt - közölte vasárnap az amerikai hadsereg. Ellentmondó jelentések láttak napvilágot a megdöntött iraki rezsim még szabadlábon lévő legmagasabb rangú képviselőjének sorsáról, arról, hogy meghalt vagy még mindig szökésben van.

Steven Boylan alezredes, az iraki amerikai erők egyik szóvivője szerint nem tudni, mennyire igazak a haláláról szóló híresztelések. Két és fél évvel Szaddám Huszein megbuktatása után még mindig nem ismert Ibrahím ad-Dúri tartózkodási helye, bizonytalan sorsa, és független forrásból sem erősítették meg halálhírét.

Az al-Arabíja műholdas televízió múlt pénteki adásában a Baasz Pártra, a korábbi rendszer kormánypártjára hivatkozva jelentette be Dúri halálát. A fejére 10 millió dollár vérdíjat tűztek ki. Szaddám Huszein diktatúrája idején ad-Dúri az iraki forradalmi tanács vezetője volt. Azóta az "Új Regionális Parancsnokság" nevű csoportot vezette, valamint az Új Baasz párt irányításában is részt vett, illetve pénzügyileg támogatta az ellenálló erők harcát. Az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának (CENTCOM) jelenleg érvényben lévő iraki körözőlistáján 29 név szerepel, s közöttük ad-Dúri a második helyen áll. Az első Abu Muszab az-Zarkávi terrorista vezér.