Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Somogyi a Közel-Keleten

MTI
2005.11.13. 21:22
A közel-keleti rendezés, illetve az Iránnal kapcsolatos problémakör állt Somogyi Ferenc külügyminiszter vasárnapi, palesztin, illetve izraeli vezetőkkel folytatott megbeszéléseinek homlokterében. A magyar diplomácia irányítója előzőleg, úton Bahreinből, megállt Ammánban, ahol tárgyalt jordániai kollégájával.

Somogyi az MTI-nek telefonon elmondta, hogy Rámalláhban Ahmed Korei palesztin kormányfővel a kétoldalú kapcsolatokról, illetve a térségbeli helyzetről, a közel-keleti kérdéskörön belül az izraeli-palesztin viszonyról, a két országban napirenden lévő, illetve közelgő választások hatásairól folytatott eszmecserét. Magyarország továbbra is azt az álláspontot képviseli - mondta -, hogy a közel-keleti kérdés rendezése kulcskérdés nemcsak a régió, hanem az egész világ szempontjából, és most esély látszik arra, hogy megtalálják a mindenki számára elfogadható megoldást, ehhez adott a nemzetközi háttér.

Ugyanez a kérdéskör szerepelt Somogyi Ferenc és Szilvan Salom izraeli külügyminiszter vasárnap délutáni megbeszélésén Jeruzsálemben, s itt felmerültek az Iránnal kapcsolatos problémák is. Mahmúd Ahmadizsenád iráni elnök október végén Teheránban a nyilvánosság előtt szorgalmazta, hogy "töröljék le Izraelt a térképről". A magyar külügyminiszter ezzel összefüggésben arról biztosította izraeli partnerét, hogy az Európai Unió elhatárolódott ettől a nyilatkozattól, azt úgy tekinti, mint ami még inkább fontossá teszi, hogy megfelelő figyelmet fordítson a világ arra, hogy Irán ne élhessen vissza nukleáris programjával, meglegyenek azok a garanciák, amelyek ennek katonai felhasználhatóságát kizárják.