Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Polgári bírósághoz fordulhatnak a guantánamói foglyok

MTI
2005.11.16. 00:43

Az amerikai szenátus kedden kompromisszumot kötött, amelynek értelmében korlátozzák, de nem szüntetik meg teljesen a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton őrzött terroristagyanús külföldieknek azt a jogi lehetőségét, hogy amerikai bírósághoz fordulhassanak.

A szenátus a múlt héten a Pentagon költségvetési törvénytervezethez csatolva még olyan indítványt fogadott el, amely teljesen megfosztaná a guantánamói bázison őrzött terroristagyanús külföldieket attól a lehetőségtől, hogy amerikai polgári bíróságon keressenek jogorvoslatot. Ezt a lehetőséget a szövetségi legfelsőbb bíróság tavaly adta meg az illegális ellenséges harcosnak minősített őrizeteseknek, mivel úgy ítélve meg, hogy Guantánamón is az amerikai törvények érvényesek.

A 84 szavazattal 14 ellenében módosított változat szerint a guantánamói őrizetesek két esetben fordulhatnak szövetségi polgári bírósághoz. Fellebbezhetnek az ügyükkel megbízott különleges katonai bíróságok már meghozott ítélete ellen. A fellebbezés automatikus tíz évet meghaladó börtönbüntetés, illetve halálbüntetés esetén. A polgári fellebbviteli bíróság azt ellenőrizheti, hogy a különleges katonai bíróság a pert a Pentagon által előírt szabályok szerint folytatta-e le. Amerikai szövetségi polgári bírósághoz fellebbezhet a guantánamói fogoly az őt illegális ellenséges harcosnak besoroló eljárás ellen is.

A szenátus nemrég a költségvetési törvénytervezethez csatolta John McCain republikánus párti szenátornak azt az kezdeményezését, amely tiltja a foglyokkal való kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot. A két kiegészítés a törvényhozók egy része szerint egyensúlyt teremt egyrészt a jogszerűség követelménye, egyben az ország jó hírének a megőrzése, másrészt a terrorizmus elleni harc szükségletei között.

A guantánamói foglyokkal kapcsolatos kiegészítések sorsa egyelőre bizonytalan, mivel a költségvetési törvénytervezet csak az eltérő változatot megszavazó képviselőházzal folyó egyeztetések után kapja meg végleges formáját.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft