Szilárda
0 °C
6 °C

A demokrácia fejlesztésére szólítja fel Kínát Bush

MTI/AFP
2005.11.16. 07:22
A demokrácia fejlesztésére készül felszólítani Kínát a távol-keleti körúton tartózkodó George Bush amerikai elnök, és követendő példaként Tajvant kívánja elé állítani, amivel minden bizonnyal súlyos ellenérzéseket vált ki Pekingben, vált ismertté szerdán.

Bush a négy országot - Japánt, Észak-Koreát, Kínát és Mongóliát - érintő körútja legfontosabb nyilvános megszólalásának szánt, még ezután elhangzó beszédéhez fűzött, és előre a sajtó rendelkezésére bocsátott kiegészítéseiben szabad, demokratikus és virágzó országként fogja említeni Tajvant, ahol a demokrácia minden szinten megtörtént bevezetése jólétet hozott a népnek, és szabad, demokratikus társadalom kialakulásához vezetett.

A kínai gazdaság fejlődésével párhuzamosan az ország vezetői rá fognak jönni, hogy ha csak résnyire is kinyitják az ajtót a szabadság előtt, többé már nem tudják becsukni. És ahogy a kínaiak életkörülményei javulnak, úgy fogják egyre erőteljesebben követelni a politikai szabadságot - kívánja hangsúlyozni az amerikai elnök.

Bush fel fogja idézni egy hónappal ezelőtt New Yorkban Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfővel tartott találkozóját is, amelyen a kínai politikus kifejtette, hogy békés fejlődésre vonatkozó elképzelései megvalósítása növelni fogja a kínai emberek jólétét. Ő ugyanakkor - mint azt beszédében el akarja mondani - felhívta rá Hu Csin-tao figyelmét, hogy a kínaiak nagyobb szólásszabadságot kívánnak... szeretnék állami ellenőrzés nélkül gyakorolni a hitüket... és állami ellenőrzés nélkül Bibliát, egyéb szent szövegeket kinyomtatni.