József, Bánk
-6 °C
0 °C

Hágában felmentették a bosnyák hadsereg egykori főparancsnokát

MTI
2005.11.16. 11:52

Felmentette a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék szerdán Sefer Halilovicot, a bosnyák hadsereg egykori főparancsnokát. A törvényszék nem találta megalapozottnak a vádakat, amelyek szerint a most 54 éves Halilovic parancsnokként felelős az 1993 szeptemberében Grabovicában és Uzdolban elkövetett gyilkosságokért. A vádpontok között gyilkosság, háborús törvények megsértése is szerepelt, de a bírák valamennyit elutasították, és elrendelték Halilovic szabadlábra helyezését.

Grabovicában a boszniai hadsereg egy hírhedt egységének tagjai azt követően támadtak a helyiekre, hogy azok megtagadták tőlük az elszállásolást. Tanúk beszámolója szerint egész családokat mészároltak le a faluban. Uzdolt kizárólag civilek lakták a mészárlás időszakában, a támadás vélhető célpontja egy horvát hadifogoly volt, akit ki is végeztek a faluban. A vádirat mind a 62 áldozat nevét felsorolta, és azt rótta Halilovoc terhére, hogy nem akadályozta meg a háborús bűntetteket, és nem büntette meg a felelősöket.

A vád tízéves büntetést kért a volt tábornokra. A közel egyéves eljárás során a védők úgy vélték, hogy Halilovic sem hivatalosan, sem műveleti szinten nem volt felelős azokért a csapatokért, amelyek a szóban forgó térségben tevékenykedtek, emellett parancsnokként mindvégig azon fáradozott, hogy megakadályozza az etnikai gyűlöleten alapuló cselekedeteket. A védelem szerint a tényleges felelős egy helyi parancsnok, Ramiz Delalic volt, aki nem tartotta be Halilovic parancsait.