Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kilenc halott egy thaiföldi rajtaütésben

BBC
2005.11.16. 12:45

Kilenc lakost meggyilkoltak, és további 9-et megsebesítettek iszlám aktivisták Thaiföld forrongó déli területének egyik falvában, szerdán, Narathiwat tartományban. Szemtanúk szerint a támadók puskákat és kézigránátokat használtak a támadásban.

Az áldozatok azért válhattak a támadás célpontjává, mert együttműködtek a kormánnyal a terület lázadó muzulmán lakosai elleni harcban, magyarázták az okokat hivatalos források. 2004 eleje óta 1000 körüli a nagyrészt muzulmánok lakta terület halálos áldozatainak száma.

"Ez a militánsok brutális tette" - mondta Pracha Tearat, Narathiwat regionális kormányzója az AFP Hírügynökségnek. "Senki nem ússza meg élve, akivel kapcsolatban felmerül a lázadók gyanúja, hogy a kormányt támogatja." A lázadók leggyakoribb célpontja Thaiföld azon három déli tartománya - Narathiwat, Pattani és Yala -, ahol az amúgy buddhista többségű országban a muzulmán lakosok túlsúlya jellemző. A muzulmán populáció régóta panaszkodik arról, hogy a buddhista országban másodrendű állampolgárokként kezelik őket.