Gerzson
-3 °C
2 °C

Szalafita terroristákat vettek őrizetbe Olaszországban

MTI
2005.11.17. 06:48
Három muszlim szélsőségest vettek őrizetbe az olasz csendőrök Nápolyban és Bresciában - jelentették be csütörtökön az olasz hatóságok.

A harmincas éveikben járó algériai állampolgárok ellen nemzetközi terrorista szervezkedés a vád, s a hatóságok szerint szalafita csoporthoz tartozó sejt tagjai voltak, akik "bárhol képesek lettek volna lecsapni". A szerdai razziákat megelőzően a szalafita sejt több más tagját már őrizetbe vették az olasz hatóságok.

A nyomozás adatai szerint kiterjedt nemzetközi kapcsolatokat tartottak fenn, s feladatuk nem csak a terrorhálózat logisztikai hátterének biztosítása volt, hanem operatív akciók előkészítése és végrehajtása is. A muszlim szélsőségesek nem csak az algériai belső szélsőséges erőkkel tartottak kapcsolatot, hiszen például a hamis, Franciaországban gyártott okmányokat Norvégiából kapták.

A muszlim szalafita csoportok még a kilencvenes években alakultak Algériában, majd más országokban is, elsősorban algériakból és tunéziai állampolgárokból, s szoros kapcsolatokat építettek ki Oszama bin Laden kiterjedt terrorista hálózatával, az al-Kaidával. Itáliában eddig főként logisztikai feladatokat láttak el, illetve pénzeket gyűjtöttek, és állítólag közvetlen kapcsolatban álltak a Németországban, Nagy-Britanniában és Algériában működő hasonló sejtekkel.