Bernadett
0 °C
4 °C

Két német képviselő vissza kell fizesse mellékjövedelme jó részét

MTI
2005.11.17. 14:32

Bíróság először kötelezett német képviselőket mellékjövedelmük nagy részének visszafizetésére. Csütörtöki beszámolók szerint Ingolf Viereck és Hans-Hermann Wendhausen alsó-szászországi szociáldemokrata honatyáknak 766 ezer euróról kellene lemondaniuk a tartomány javára. Peter Rabe, Viereck és Wendhausen ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy védencei "bizonyos elképedéssel" fogadták a döntést.

Vierecket és Wendhausent az alsó-szászországi törvényhozás elnöke szólította fel a Volkswagen művektől összegek befizetésére, de erre ők nem voltak hajlandók. A parlamenti elnök, miközben eltekintett a teljes összeg 19 százalékától, panasszal élt a bíróságnál, s az illetékes braunschweigi testület helyt adott a panasznak. A képviselők még élhetnek a fellebbezés jogával.

Martin Posth, a Volkswagen korábbi munkaügyise a bíróságon elmondta: Európa legnagyobb autógyártó konszernjénél évtizedekig szokás volt, hogy tovább fizették a járandóságot, ha a gyár alkalmazottai parlamenti képviselők lettek, és nem vártak ellenszolgáltatást. A bírók véleménye szerint ugyanakkor a honatyák nem tudták hihetően bizonyítani, hogy a Volkswagen a fizetség ellenében nem várt el bizonyos lobbizást. A wolfsburgi gyáróriás egyik tulajdonosa Alsó-Szászország tartomány.