Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Beiktatták Srí Lanka új államfőjét

MTI
2005.11.19. 10:42
Letette a hivatali esküt szombaton Colombóban Mahinda Radzsapaksze, Srí Lanka új elnöke. A 60 éves politikus, aki eddig a colombói kormány élén állt, beiktatásakor mondott beszédében "becsületes békét" ígért a szigetország kisebbségét alkotó tamiloknak. Utóbbiak fegyveres szervezete, a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) évtizedek óta harcol a szingaléz többségtől való elszakadásért, önálló tamil állam létrehozásáért.

Radzsapaksze, aki szoros küzdelemben győzte le az elnökválasztáson fő vetélytársát, Ranil Vikremaszinghét, a kampányban kemény fellépést helyezett kilátásba a tamilokkal szemben. Szombati beszédében viszont úgy fogalmazott: "célom, hogy új országgá alakítsam Srí Lankát... Tárgyalni fogunk az LTTE-vel és minden politikai párttal".

Néhány órával az új államfő beiktatása előtt a norvég kormány felajánlotta, hogy kész ismét közvetíteni szingalézek és tamilok között, ha erre fölkérik. A skandináv ország diplomáciai erőfeszítéseinek köszönhetően jött létre néhány évvel ezelőtt a máig tartó fegyverszünet a colombói kormány hadserege és az LTTE között.