Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Visszautasította Irán az ENSZ-bírálatot

MTI
2005.11.20. 01:36
Visszautasította Irán az emberi jogok megsértésével kapcsolatos ENSZ-bírálatot. Szombat esti, éles hangú nyilatkozatában a teheráni külügyminisztérium szóvivője politikai nyomásként értékelte a világszervezet ezzel kapcsolatos állásfoglalását, s hangoztatta, hogy Irán nem enged az ilyen jellegű nyomásnak. Egyben kétségbe vonta a szóban forgó határozatot beterjesztő Kanada illetékességét.

Az ENSZ megfelelő bizottsága 77 igen szavazattal 51 ellenében és 46 tartózkodással a napokban fogadott el egy olyan határozatot, amely sajnálkozásának adott hangot az Iránban alkalmazott kínzások miatt, továbbá elítélte a nőkkel szembeni megkülönböztetést, valamint a politikai ellenzék megfélemlítését.

A testület követelte, hogy Irán haladéktalanul vessen véget a 18 év alatti személyek kivégzésének, szüntesse be az etnikai és vallási kisebbségekkel szembeni diszkriminációt, valamint az ügyvédek, az újságírók és általánosságban az ellenzék megfélemlítését.

A külügyminisztérium szóvivője a teheráni televízióban ismertetett nyilatkozatában elutasította a bírálatokat, azt állítva, hogy az ENSZ-határozat el akarja terelni a közvélemény figyelmét az iráni szociális és politikai realitásoktól.

Augusztusban világszerte megrökönyödést és tiltakozást váltott ki, hogy Meshed városában a hatóságok nyilvánosan felakasztottak egy 16 és egy 18 éves fiatalt, akiket homoszexualitással vádoltak.