Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Letartóztatások Egyiptomban a választások második fordulója előtt

MTI
2005.11.20. 02:03
Az egyiptomi parlamenti választások vasárnapi második fordulójának előestéjén egy ellenzéki iszlám jelölt mintegy nyolcvan hívét vették őrizetbe a hatóságok.

Az őrizetbevételekre az ország déli részén, Kena városában került sor szombat este, s azokról az érintett iszlám képviselő számolt be. A hatóságok megerősítették a történteket, de azok okát nem közölték.

A parlamenti választások első fordulóját november 9-én tartották Egyiptomban. A vasárnapi második forduló előtt megerősítették, hogy az első menet kényelmes győztese az elnök, Hoszni Mubarak Nemzeti Demokrata Pártja, amely a második és a december 1-re kitűzött harmadik fordulóban is biztos befutónak számít.

Mindazonáltal az első fordulóban a megválasztott ellenzéki iszlám képviselők száma megkétszereződött a korábbiakhoz képest.

A vasárnapi második fordulóban kilenc tartományban 72 mandátum sorsáról döntenek. A mostani választásokat azon ígéretek próbakövének tekintik, amelyeket az ősszel ötödször is államfőnek megválasztott Mubarak tett a társadalom megnyitására.