Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az Egyesült Államokba látogat a kínai államfő

MTI/AFP
2005.11.20. 08:01
Hivatalos egyesült államokbeli látogatásra szóló meghívást fogadott el Hu Csin-tao (Hi Jintao) kínai államfő, kommunista pártvezető, aki vasárnap Pekingben találkozott vendégével, George Bush amerikai elnökkel.

A tárgyalásokról beszámolva az Új-Kína hírügynökség nem közölte a tervezett látogatás időpontját. A hivatalos vizitre egyébként már szeptemberben sor került volna, azt azonban a kínai elnök elhalasztotta a Katrina hurrikán pusztításai miatt.

Kína Bush nyolcnapos ázsiai látogatásának harmadik állomása. Előzőleg az amerikai elnök Japánban és Dél-Koreában járt.

A találkozón a két ország vezetője érintette az Egyesült Államok és Kína közötti, mintegy 200 milliárd dolláros kínai többletben testet öltő kereskedelmi háború kérdéskörét. Ennek kapcsán pekingi értesülések szerint a kínai vezető ígéretet tett a deficit csökkentésére és ezzel összefüggésben arra, hogy Peking erőfeszítéseket tesz Washington által alulértékeltnek tartott valutájának, a jüannak a felértékelésére. A kereskedelmi deficit problémájával össze az a bejelentés is, hogy Kína hetven Boeing 737-es repülőgépet vásárol az Egyesült Államoktól, mintegy 5 milliárd dollár értékben. Az erről szóló megállapodást alá is írták a Boeing, illetve az állami kínai importtal megbízott kínai társaság képviselői.

A találkozón szó volt Tajvanról, amellyel kapcsolatban Hu Csin-tao megerősítette az ismert kínai álláspontot, nevezetesen azt, hogy Peking síkraszáll ugyan a Tajvani-szoros békéje és stabilitása mellett, nem tűri viszont Tajvan függetlenségét.