Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hajlandó tárgyalni a felkelőkkel is az iraki elnök

MTI/AFP
2005.11.20. 14:48
Hajlandó tárgyalni a fegyveres felkelőkkel is az iraki elnök a béke érdekében. Dzsalal Talabani egy kairói értekezleten jelentette ezt ki vasárnap, mondván, hogy "ő az összes iraki elnöke", ezért hajlandó meghallgatni azokat is, akik "magukat az ellenállásnak nevezik". "Ha érintkezésbe akarnak lépni velem, üdvözlöm őket... meghallgatom őket, még ha bűnözők, vagy vádlottak is... Ez azonban nem jelenti azt, hogy el is fogadom, amit mondanak" - jelentette ki.

Talabani a párbeszédet nem csak a felkelőknek, hanem az előző rendszer híveinek is felajánlotta azon a "kibékülési találkozón", amit az Arab Liga szervezett az iraki politikusoknak. Egyes értesülések szerint máris találkozott az egykori Szaddám-rendszer néhány képviselőjével. A Londonban arab nyelven kiadott al-Hayat szerint javaslatokat is kapott felkelő csoportoktól, s a feltételeket megvizsgálják a Pentagon és amerikai tisztségviselők bevonásával.

Talabani kezdeményezése meglepetést keltett a kormányzat egyes köreiben. Egy síita politikai vezető kijelentette: "ez egyoldalú lépés volt, amit nem egyeztettek velünk". Az iraki parlamentben és kormányzatban a síiták vannak többségben. Talabani kurd szunnita.