Auguszta
-4 °C
2 °C

Bush megköszönte Mongóliának az iraki segítséget

MTI
2005.11.21. 11:15

Köszönetet mondott Mongóliának az amerikai elnök hétfőn Ulánbátorban azért, hogy az ázsiai ország katonákkal vesz részt az iraki rendteremtésben. George Bush erről a mongol főváros kormányzati palotájában beszélt, ahol eszmecserét folytatott vendéglátójával, Nambarín Enhbajar államfővel.

Enhbajar - akit a kommunista utódpárt, a Mongol Népi Forradalmi Párt jelöltjeként májusban választottak meg az ország elnökévé - és amerikai vendége a néhai hadvezér és politikus Dzsingisz kán hatalmas szobra előtt ült, akinek irányítása alatt Mongólia egykor a világ egyik legnagyobb birodalma volt.

Beszédében Bush szolidaritását hangoztatta a két hatalmas szomszéd, Kína és Oroszország által körbevett Mongóliával. Egyben köszönetét fejezte ki vendéglátójának az Irakba küldött 120 fős mongol katonai kontingensért.

Bush személyében először látogatott amerikai elnök Mongóliába. Az amerikai vezető ázsiai körútjának negyedik, egyben utolsó állomásaként tett villámlátogatást Ulánbátorban, s találkozói végeztével (közép-európai idő szerint 9:35-kor) haza indult az Egyesült Államokba. Előzőleg Japánban, Dél-Koreában és Kínában tárgyalt.