Piroska
-2 °C
5 °C

Negyvenkét év után szavazhattak a kenyaiak

MTI/BBC
2005.11.22. 12:55

Hétfőn népszavazást tartottak Kenyában az új alkotmányról. A szavazatok legalább felének megszámlálását követően úgy tűnik, hogy az új alkotmány elutasítását támogatók közel 15 százalékos előnyre tettek szert. Ez volt az első referendum azóta, hogy az afrikai ország 1963-ban elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától.

A népszavazást Mwai Kibaki elnök indítványozta, aki szerint az új alkotmány mindenekelőtt arra lett volna hivatott, hogy megfékezze a hatalommal való visszaélést és a korrupciót. A tervezet ellenzői ugyanakkor azzal érveltek, hogy az abban foglaltak valójában csak erősítik az államfő hatalmi jogköreit, míg a választók inkább erős miniszterelnököt szeretnének.

A szavazás idejére ötvenezer katonát vezényeltek ki a rend fenntartására, azonban a kilenc emberéletet követő kampányt követően hétfőn teljes volt a rend és a nyugalom. Érdekesség, hogy a szavazópolgárok sajátos szavazólapokat dobtak be az urnákba, egy banán jelképezte ugyanis az "igen" szavazatokat, míg egy narancs a "nem" voksokat. A pártsemleges jelképekkel az analfabéták számára is biztosítani tudták a részvételt.