Emőke
-4 °C
9 °C

Sztájkol a Libération

MTI
2005.11.23. 16:21

Sztrájk miatt második napja nem jelent meg szerdán a Libération című francia napilap, melynek dolgozói az 52 állás megszüntetésére vonatkozó leépítési terv ellen tiltakoznak. A szerdai közgyűlésen a harmadik legolvasottabb franciaországos napilap 334 dolgozójából több mint kétszázan jelentek meg, akik három ellenszavazattal és négy tiltakozással a sztrájk folytatása mellett döntöttek. Ez azt jelenti, hogy a híres "Libé" kedd és szerda után csütörtökön sem fog megjelenni.

A Jean-Paul Sartre filozófus és a jelenlegi igazgató Serge July által 1973-ban alapított baloldali újság vezetősége hétfőn jelentette be "átszervezési szándékát", amely 38 állás megszüntetését és 14 - elsősorban informatikai - poszt külsős munkatárssal való helyettesítését tervezi. A véglegesen megszűnő munkakörökből 28 érinti a szerkesztőségben dolgozó újságírókat.

Serge July a közgyűlésen kizárta, hogy a sztrájk hatására az újság anyagi vesztesége miatt megalkotott leépítési terv visszavonásra kerülne. A napilap jelenlegi 134 593-as példányszáma 9,8 százalékos visszaesést jelentett 2004-2005-ben. A hirdetési megrendelések tíz százalékkal csökkentek az idei év folyamán.

A Libération internetes oldalának átalakítását és hétvégi melléklet kiadását tervezi. A napilapnak az év elején lett legfontosabb részvényese Edouard de Rothschild 38,8 százalékkal, aki a "fejlesztési tervekre" a lapba fektetett 20 millió euróért cserébe most költségcsökkentő intézkedések meghozatalát követeli. Az újság alaptőkéjének 18,45 százaléka a dolgozók tulajdonában van.