Valér
2 °C
8 °C

Elrendelték Pinochet őrizetbe vételét

MTI
2005.11.23. 16:51

Elrendelték Augusto Pinochet volt chilei diktátor letartóztatását és háziőrizetbe helyezését a pénzügyi visszaélések miatt ellene indított eljárás során, szerdán. A határozatot Carlos Cerda bíró hozta, aki a nyugalmazott tábornok 27 millió dollárra becsült vagyonának eredetét vizsgálja. A bíró négy vádpontban rendelte el a bűnvádi eljárást, amelyek közt az adócsalás és okirathamisítás is szerepel.

Augusto Pinochet, aki a napokban tölti be a 90. évét, többféle vizsgálat célpontja a hatalomban töltött évei (1973-1990) alatt elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt. Szeptemberben a chilei bíróság már döntött Pinochet mentelmi jogáról, akkor emberiesség elleni bűncselekmény ügyében engedélyezték a bűnvádi eljárást. A döntés alapján vádat emelhetnek az agg exdiktátor ellen 119, 1975-ben meggyilkolt menekült ügyében, akiknek holttestét a szomszédos Argentínában találták meg.

A tábornok 1973-ban véres puccs révén került hatalomra, s a diktatúra évei alatt tízezreket kínoztak vagy öltek meg, kényszerítettek száműzetésbe. Ellenfeleit más dél-amerikai diktátorokkal együttműködve külföldön is üldözte.