Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Schröder lemondott parlamenti mandátumáról

MTI
2005.11.23. 17:26

Gerhard Schröder volt német kancellár szerdán lemondott parlamenti mandátumáról. Schröder elhatározását már hétfőn, a szociáldemokraták (SPD) parlamenti frakciójának ülésén közölte. Utolsó parlamenti ténykedése kedden volt, amikor megszavazta, hogy egykori ellenlábasa, Angela Merkel, a parlamenti választásokon első helyen végzett konzervatív uniópártok (CDU, CSU) jelöltje legyen az új német kancellár. A szociáldemokraták nagykoalíciós kormányt alakítottak az uniópártokkal.

Schröder visszavonulását a német sajtó kicsit későbbre várta, de senki sem számolt azzal, hogy kitölti mandátumát. A volt kancellár megírja emlékiratait és folytatni kívánja ügyvédi pályafutását. Schröder és Norbert Lammert házelnök szerdán írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben a volt kancellár azonnali hatállyal lemondott a mandátumról.

Már korábban lemondott a Bundestag-mandátumról Edmund Stoiber, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, bajor miniszterelnök. Stoiber közvetlenül a kormányalakítás előtt visszalépett a hosszú hezitálás után elfogadott gazdasági miniszteri poszttól. "Megfutamodása" miatt Bajorországban kemény bírálatok érték.

Ugyancsak lemondott parlamenti mandátumáról Günther Beckstein bajor belügyminiszter is, aki szívesen lépett volna Stoiber helyére, állt volna a bajor kormány élére.