Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Per indul Blair ellen az Irakban meghalt brit katonák miatt

MTI
2005.11.23. 19:59
Próbaper indul Tony Blair brit miniszterelnök ellen csütörtökön az Irakban meghalt brit katonák hozzátartozóinak kezdeményezésére. A családtagok jogi képviselőjének szerda este Londonban kiadott közleménye szerint az eljárás másnap kezdődik a londoni felsőbíróságon.

A közlemény szerint Tony Blair miniszterelnök azzal az indokkal küldte a brit katonákat Irakba, hogy ott törvényes háborút fognak vívni egy tömegpusztító fegyvereket felhalmozó ország leszerelése végett. Ma már azonban úgy tűnik: a valós cél a rendszerváltás volt, és a hozzátartozók "súlyos aggálya" az, hogy szeretteik esetleg egy törvényellenes háborúban vesztették életüket, áll a nyilatkozatban.

A kereset beterjesztői az eljárást arra a vélelemre alapozzák, hogy nem volt és továbbra sincs jogi alapja az iraki katonai beavatkozásnak, és az azóta felmerült bizonyítékok arra utalnak, hogy a háború illegális volt.

Az eljárás megindításához a hozzátartozók az 1998-as emberi jogi törvénynek az élethez fűződő jogot kimondó cikkelyét hozták fel, amely szerint minden haláleset körülményeit kötelezően ki kell vizsgálni.

A családok ennek alapján független és nyilvános vizsgálat elrendelését kérik annak kiderítésére, hogy hozzátartozóik milyen körülmények között haltak meg - áll a szerdai londoni közleményben.

A brit hadsereg 98 katonát vesztett az iraki háború kitörése óta; a legutóbbi haláleset éppen a héten történt a dél-iraki Bászrában, ahol pokolgép végzett egy járőröző brit katonával.