Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az al-Dzsazíra-ügy nyilvános tisztázását követeli az RSF

MTI
2005.11.23. 22:56
Hozzanak nyilvánosságra mindent George Bush amerikai elnök azon tervéről, hogy bombázzák le az al-Dzsazíra arab hírtelevíziót, követeli a Riporterek határok nélkül (RSF) nevű szervezet.

Nem merjük elhinni, hogy ezek tényleg az amerikai elnök szavai. Rendkívül súlyos lenne, és eddig páratlan támadásnak minősülne a tájékoztatás szabadsága ellen" - közölte a sajtószabadság védelmével foglalkozó szervezet egy szerdai nyilatkozatban.

A szervezet felszólítja az összes érintett felet, hogy tanúsítsanak "teljes átláthatóságot" az ügyben, és kéri, hogy hozzák nyilvánosságra azt a brit kormánydokumentumot, amelyből a londoni Daily Mirror idézett kedden.

A lap szerint az al-Dzsazíra dohai központjának megsemmisítéséről csak Tony Blair brit kormányfő tudta lebeszélni Busht. A "szigorúan titkos" minősítésű összefoglaló a két vezető egyik megbeszélésének ötoldalas leirata. A baloldali irányzatú brit tömeglap szerint az Egyesült Államok az al-Dzsazírát az iraki felkelés szításával vádolja, és Oszama bin Laden al-Kaida-vezér szócsövének tartja.

"Ha a Daily Mirror információi pontosak, magyarázatot fogunk kérni az amerikai kormányzattól, hogy milyen okok vezették egy ilyen tervhez" - közölte az RSF, amely azt is rosszallja, hogy a brit hatóságok megtiltották a lapnak a dokumentum további részleteinek közlését.