Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Kapcsolatba lépett az iraki elnökséggel több felkelőcsoport

MTI
2005.11.24. 18:13

Több felkelőcsoport is kapcsolatba lépett Dzsalal Talabani iraki elnök irodájával az elmúlt napokban, s egyesek közülük állításuk szerint készek letenni a fegyvert, és áttérni a békés politikára - közölte csütörtökön Bagdadban egy elnöki tanácsadó.

Vafik el-Szamaraej tábornok nem árulta el, hogy konkrétan mely csoportok jelentkeztek, muzulmán szélsőségesek, vagy a régi rendszer kormánypártjának tagjai, akik kiszorultak a hatalomból. A tábornok korábban maga is az utóbbiak közé tartozott: a katonai felderítés egyik vezetője volt Szaddám Huszein diktatúrája alatt.

Talabani elnök egy kairói megbékélési értekezleten a napokban hangsúlyozta, hogy hajlandó lenne tárgyalni a kormány fegyveres ellenfeleivel is, akárcsak a Baasz Párt tagjaival. A szunnita felkelőket fegyverük letételére és a politikai folyamathoz való csatlakozásra szólította fel.

A tábornok szerint a telefonos érdeklődés arra utal, hogy az elnök kezdeményezését jól fogadták az irakiak. Anbár tartományban fegyveres csoportok tagjai már korábban tárgyalásba fogtak Ahmed Csalabi miniszterelnök-helyettessel, de az nem derült ki, hogy milyen eredményre jutottak két hét elteltével.