Mátyás
-6 °C
1 °C

Sztrájkoltak az al-Dzsazíra dolgozói Bush bombázási terve miatt

MTI
2005.11.24. 18:59

Sztrájkkal nyomatékosították az al-Dzsazíra arab hírtelevízió alkalmazottai azt a követelésüket, hogy vizsgálják ki: tényleg le akarta-e bombáztatni a tévé központját George Bush amerikai elnök.

A csütörtöki, rövid leállás alatt a Dohában (Katar) lévő székhely elé vonultak az alkalmazottak, s többük kezében fénykép volt Tarik Ajubról, a tévé egyik riporteréről, akit 2003-ban egy amerikai rakéta ölt meg az al-Dzsazíra bagdadi irodájában. Egy másik irodájukat Afganisztánban érte amerikai találat, de ott éppen nem volt senki.

George Bush fenyegető kijelentésével a londoni Daily Mirror foglalkozott egy 2004-ből származó bizalmas brit kormányzati irat alapján, amely szerint Tony Blair miniszterelnök beszélte le az amerikai elnököt a bombázásról. A hatóságok a részletek közlésétől eltiltották a lapot. Név nélkül megszólaló londoni kormányzati források utóbb ellentmondóan nyilatkoztak az ügyről. Az egyik szerint Bush fenyegetése "tréfás volt, nem komoly", a másik szerint viszont "Bush halálosan komoly volt, akárcsak Blair".

Az al-Dzsazíra igazgatója sürgősen találkozni szeretne Blairrel, a stáb pedig Kofi Annan ENSZ-főtitkártól kért segítséget az igazság kiderítéséhez. Az arab újságírók védelmi bizottsága - egy Párizsban és Genfben bejegyzett civil szervezet - bejelentette csütörtökön, hogy jogi eljárást kezdeményez az amerikai kormányzat ellen.