József, Bánk
-6 °C
0 °C

Rendszeres német-brit konzultációk

MTI
2005.11.24. 20:40

Németország és Nagy-Britannia rendszeres kormánykonzultációk révén el akarja mélyíteni kapcsolatait; Angela Merkel német kancellár erre vonatkozó javaslatát Tony Blair brit miniszterelnök a két vezető politikus csütörtöki londoni találkozóján elfogadta.

Rendszeres találkozók a két kormány között a szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció 1998-as hivatalba lépése óta nem voltak, míg más vezető EU-tagállamokkal, mint Franciaország, Olaszország és Spanyolország, Gerhard Schröder kancellársága idején is rendszeresek maradtak az ilyen konzultációk.

Merkel Párizs és Brüsszel után érkezett Londonba a hivatalba lépése óta tett első külföldi körútja során. Blairrel lezajlott tárgyalásainak egyik fő témája az EU 2007-2013-as költségvetése volt, amelyre vonatkozóan Nagy-Britannia, az unió soros elnöke december elején kompromisszumos javaslatot készül tenni. "Elszánt akaratot érzékeltem, hogy a brit elnökség hozzá akar járulni a megoldáshoz" - mondta a tárgyalásokat lezáró sajtóértekezleten Merkel. Németország is konstruktívan együtt fog működni a kérdés megoldásában - fűzte hozzá, anélkül, hogy a lehetséges kompromisszumokról vagy megegyezési esélyekről valamit is mondott volna. A német kancellár berlini látogatásra hívta meg a brit miniszterelnököt.