Valér
2 °C
8 °C

Hollandia megfontolja katonáinak afganisztáni bevetését

MTI
2005.11.24. 23:31

Újra fontolóra veszi katonáinak tervezett afganisztáni állomásoztatását a holland kormány - vált ismertté csütörtökön Hágában. A holland kormány a tervek szerint hamarosan 1200 katonát küldene békefenntartó céllal a közép-keleti országba, a legutóbbi titkosszolgálati jelentések fényében azonban arra készül, hogy felülvizsgálja ezzel kapcsolatos döntését.

Kormánykörök szerint ugyanis a szóban forgó jelentések arról számoltak be, hogy a bukott tálib rezsim katonáinak állandó támadásai miatt jelentősen romlott a biztonsági helyzet Afganisztán déli részén, ahol a holland kontingens állomásozna. Ennek kapcsán Ben Bot külügyminiszter annak a nézetnek adott hangot, hogy a veszélyes helyzet miatt felül kell vizsgálni a holland katonák kiküldését.

Hollandia idén júniusban jelentette be, hogy az Afganisztán déli részén fekvő Uruzgán tartományba kora tavasszal 1200 katonát küld a NATO-stabilizációs erők kötelékébe. Uruzgán egyébként Afganisztán legveszélyesebb területének számít a szüntelen tálib támadások miatt.