Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Egyetemi képzést kapnak imámok Hollandiában

MTI
2005.11.25. 19:47
Kapcsolódó cikkek (1)

Szándéknyilatkozatot írt alá pénteken a holland kormány és öt muzulmán szervezetet, amelynek értelmében a következő tanévtől teljes körű egyetemi képzést biztosítanak imámok számára, közölte pénteken egy minisztériumi illetékes.

Rita Verdonk bevándorlási és integrációs miniszter és Maria van der Hoeven oktatási miniszter 375 millió eurós összeget különített el erre a célra. "Az imámok kiválasztása a mecsetek feladata, de a szándéknyilatkozat teljes körű programot tesz lehetővé a muzulmán szervezetekkel és az oktatókkal közösen" - közölte Arnoud Strijbis, az igazságügy-minisztérium szóvivője.

Az imámok képzéséről folyó vita azután lángolt fel ismét Hollandiában, hogy 2004. november 2-án egy marokkói származású holland állampolgár - egy iszlám fanatikus - meggyilkolta Theo van Gogh filmrendezőt. Jelenleg a Hollandiában működő 150 mecset imámja szinte kivétel nélkül török vagy marokkói. A holland kormány több alkalommal kifejtette, hogy 2008 után nem kíván külföldről érkezett imámokat látni az országban.