Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Megszűnt a Gázai övezetben élők elszigeteltsége

MTI
2005.11.26. 12:52

Megindult a forgalom helyi idő szerint szombat délben az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőhelyen, amelyet előző nap adtak át ünnepélyes külsőségek között. A határállomáson - amelyet Mahmúd Abbász palesztin elnök jelenlétében nyitottak meg pénteken, s amely mostantól palesztin ellenőrzés alatt áll, izraeliek helyszíni jelenléte nélkül - elsőként egy autóbusz haladt át több tucat palesztinnal, mintegy ezer palesztin gyalogos szeme előtt.

Az Európai Unió körülbelül húsz ellenőre figyelte a meginduló forgalmat, míg az izraeliek egy közeli, dél-izraeli állomásról zárt láncú tévén tarthatják szemmel a határon keresztüli mozgást az esetleges gyanús elemek vagy fegyvercsempészési kísérletek kiszűrése céljából.

A létfontosságú átkelő újranyitásával megszűnik a Gázai övezetben élő 1,3 millió palesztin elszigeteltsége. A terminál kötelező áthaladási pont minden palesztin számára, aki az övezetből külföldre akar utazni. Mostanáig az izraeli hadsereg ellenőrizte az átkelőhelyet azóta, hogy megnyitották 1982 áprilisában, miután Izrael kivonult az egyiptomi Sínai-félszigetről.