Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Belgium visszavásároltatná F-16-osait az USA-val

MTI
2005.11.27. 18:36

Belgium nagyon szeretne megszabadulni a hidegháború befejeződése és a hadsereg ezt követő átszervezése nyomán feleslegessé vált F-16-os vadászgépeitől: miután hasztalan próbálta eladni ezeket néhány új kelet-közép-európai NATO-tagnak, közöttük Magyarországnak, hét végi hírek szerint most azon ügyködik, hogy az Egyesült Államok vásárolja vissza a gépeket.

Az ország húsz modernizált, de a hadrendből már kivont F-16-ossal is rendelkezik: ezeket szeretné a belga hadvezetés végre eladni.

Az amerikai ügyletnek az lenne az értelme, hogy az Egyesült Államok a repülőket továbbadná Pakisztánnak - miközben a Belgiumban érvényben lévő korlátozások értelmében a brüsszeli vezetés közvetlenül nem exportálhat harci gépeket olyan országnak, amely válságövezetben fekszik.

Brüsszeli kormányilletékesek a hét végén elismerték: Belgium valóban kapcsolatba lépett a washingtoni vezetéssel, kérve, hogy hadd adjon el az Egyesült Államoknak F-16-os gépeket, amelyeket azután az amerikaiak továbbadhatnának Pakisztánnak.