Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A tanúk meghallgatásával folytatódik Szaddám Huszein pere

MTI/Reuters
2005.11.28. 06:16
A tanúk meghallgatásával új szakaszába lép Szaddám Huszein pere, amelyet negyven napos szünet után hétfőn folytatnak Bagdadban.

A volt iraki diktátor védelméhez két neves külföldi jogász, Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter és Nadzsíb al-Nauimi, Katar egykori igazságügy-minisztere is csatlakozik, s egyben ellenőrizni kívánják, hogy a vádlott bírósági tárgyalása részrehajlástól mentesen zajlik-e.

Az október 19-én kezdődött bírósági eljárást - alig háromórás tárgyalás után - negyven nappal ezelőtt azért függesztették fel, hogy a védelem kellően fel tudjon készülni a periratokból. A folytatásban immár tanúkat is meghallgat a bíróság, amely Szaddam Huszein és hét közeli munkatársa ügyét tárgyalja, akiket az emberiesség ellen követett bűncselekményekkel vádolják. A volt iraki rezsim vezetői által elkövetett bűnök ügyében ítélkező különleges iraki törvényszéknek összesen tizenkét vádpontban kell döntenie, ezek közül héttel már szembesítették a volt diktátort, további öt váddal a következő hónapokban kell szembenéznie.