Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Vizsgálat a Scotland Yard főparancsnoka ellen

MTI
2005.11.28. 14:37

Vizsgálat indul a Scotland Yard főparancsnoka, Sir Ian Blair ellen annak a brazil villanyszerelőnek a halála miatt, akit a július végi londoni merényletkísérletek után lőttek le tévedésből a rendőrség kommandósai a londoni metróban.

Jean Charles de Menezest július 22-én, a London ellen megkísérelt második - sikertelen - robbantásos merénylet után egy nappal lőtték agyon a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának nyomozói, akik azt hitték, hogy de Menezes öngyilkos merényletre készül.

A Scotland Yard annak idején 24 órán át ragaszkodott ahhoz az első bejelentéshez, hogy de Menezesnek köze volt a londoni merényletekhez, de aztán ez a teória tarthatatlanná vált, és a londoni rendőrség beismerte a tragikus tévedést. Az incidens napján Sir Ian még maga is azt mondta, hogy a metróban lelőtt férfinek "közvetlenül köze volt" az előző napi merényletkísérlethez.

A független brit rendőri panaszbizottság (IPCC) hétfőn közölte, hogy de Menezes családja hivatalos panaszt nyújtott be, azon a címen, hogy a Scotland Yard és annak vezetője személyesen is félrevezető nyilatkozatokkal próbálta menteni az incidens után a történteket. Sir Ian, aki január óta áll a Scotland Yard élén, egy múlt havi, üzletemberek és kormányilletékesek részvételével megtartott értekezleten azt mondta: a rá nehezedő nyomás miatt "meglehetősen rövid időn belül" arra kényszerülhet, hogy bejelentse lemondását.