Edina
-12 °C
-3 °C

Kárpótlást kapnak a nácik áldozatainak örökösei

MTI
2005.11.28. 14:47

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) megkezdte a kárpótlási összegek kifizetését a náci rezsim egykori rabszolga- és kényszermunkásai törvényes örököseinek - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel. A rendelkezésre álló források szűkössége miatt a törvényes örökösök a jogosult kárigénylőknek megítélt kárpótlásnál alacsonyabb összegeket kapnak - tudatták közleményben.

Az ügyben a német "Emlékezés, Felelősség és Jövő" Alap partnerszervezeteként eljáró IOM eddig 3700 elhunyt jogosult kárigénylő 5000 örökösének kárpótlását fizette ki; még az év vége előtt, további 7500 azóta elhunyt áldozat 11600 örököse is megkapja az összeget - közölték.

A német alapítványi törvény értelmében csak akkor örökölhető a kárpótlási összeg, ha a kárigénylő halálától számított hat hónapon belül az IOM-et a kárigénylő haláláról értesítik. "A héten megkezdődött kifizetések 2006 közepéig folytatódnak" - közölték, a jövő szeptember végéig ki nem fizetett pénz visszakerül az alapba. Az összeg hátramaradottak közötti elosztását ezután nem az adott állam öröklési jogszabálya, hanem a német alapítványi törvény szabályozza.

A jogszabály értelmében "túlélő házastárs és a gyermekek egyenlő részt kaphatnak a rabszolga-, vagy kényszermunka, vagy személyes sérelem után az időközben elhunyt áldozat számára megítélt kárpótlásból. Ha az elhunyt áldozatnak sem túlélő házastársa, sem életben lévő gyermekei nincsenek, az unokák, ha azok sincsenek, akkor a testvérek számára is folyósítható a kárpótlás.